Paříž – V gotické katedrále ve městě Saint-Flour v centrální Francii se budou moci nadále sušit šunky, které jsou místní specialitou. Proti projektu, jehož záměrem je financovat rekonstrukci varhan, se vymezili památkáři. Ministryně kultury Rachida Datiová však rozhodla, že aktivita může pokračovat, informovala agentura AFP. Zástupci katolické církve rozhodnutí ministryně uvítali.
Projekt katolická církve a výrobci místního druhu šunky Jambon d’Auvergne zahájili v roce 2022. Šunky se několik měsíců suší v jedné z věží v katedrály, kde jsou zavěšené v blízkosti zvonů. Za skoro dva roky dozrálo na věži zhruba 300 šunek. Některé kusy odebraly michelinské restaurace či kuchyně v Elysejském paláci.
SOUVISEJÍCÍ – Francie letos registruje téměř trojnásobek antisemitských činů oproti loňsku
Námitky však vzneslo sdružení památkářů, kteří se obávají, že odkapávající mastnota by mohla poničit podlahu a interiér věže. Gotická katedrála je totiž chráněnou památkou. Ministryně kultury Datiová nakonec rozhodla, že zkušební projekt může pokračovat.
„Jsme rádi, toto rozhodnutí je výhrou pro všechny,“ uvedl pokladník sdružení přátel katedrály Daniel Blanquet. Rozhodnutí přivítal i rektor katedrály Jean-Paul Rolland. Za dva roky katedrála z projektu vytěžila na 16.000 eur (zhruba 400.000 korun). Peníze byly použity na renovaci varhan.
Šunka Jambon d’Auvergne se podobá dalším výrobkům z oblasti Středozemního moře jako španělské jambon serrano či italské prosciutto crudo. Naložená a tepelně nezpracovaná vepřová kýta se nechává dozrávat nejméně osm měsíců. Šunka má unijní ochrannou známku IGP a smí se tak vyrábět jen v některých oblastech v centrální Francii.
Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin
Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.
Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi.
Autor: ČTK Datum: 7. listopad 2024 Foto: Wikimedia Commons