Liberec získá cenný svitek Tóry z prestižní sbírky ve Velké Británii

Liberec – Židovská obec Liberec získá do trvalé zápůjčky cenný svitek Tóry z prestižní sbírky Memorial Scrolls Trust (MST) v Londýně ve Velké Británii. Uložený bude od 2. listopadu v liberecké synagoze. V tiskové zprávě o tom informovali zástupci židovské obce.

„Svitek Tóry č. 108 již není způsobilý k rituálnímu použití, ale v naší synagoze bude vystaven jako historický a kulturní artefakt a bude rovněž sloužit ke vzdělávacím účelům. Návrat svitku symbolizuje obnovu a růst prestiže naší židovské obce. Již dříve byly jiné české svitky ze sbírky Memorial Scrolls Trust trvale zapůjčeny židovské komunitě Ec chajim v Praze a Židovské obci Olomouc,“ uvedl předseda liberecké židovské obce Michal Hron.

SOUVISEJÍCÍZ Nizozemska do USA zamíří replika úkrytu židovské dívky Anne Frankové

Memorial Scrolls Trust spravuje 1564 Tór, které přečkaly druhou světovou válku a pocházely z České republiky. „Svitek č. 108, který byl napsán v polovině 18. století, pochází z Nymburka, kde sloužil místní židovské komunitě až do roku 1942, kdy židovské obce na území protektorátu Čechy a Morava zaslaly své liturgické předměty a knihy do Prahy, kde byly uskladněny a katalogizovány Ústředním židovským muzeem,“ uvedl rabín David Maxa.

Zánik hrozil svitkům i po válce. Když v roce 1948 převzali vládu v Československu komunisté, židovský komunitní život byl znovu utlumen, většina synagog uzavřena a svitky byly uskladněné v rozbořené synagoze v Michli za Prahou. Zůstaly tam do doby, než se je tehdejší režim rozhodl odprodat do zahraničí. „Díky velkorysosti filantropa Ralpha Yablona se v roce 1964 dostalo 1564 svitků Tóry do Westminster Synagogue v Londýně, kde byla za účelem jejich správy založena organizace Memorial Scrolls Trust. Svitky Tóry byly opraveny a začaly být zapůjčovány do židovských komunit a organizací po celém světě. Svitky nejsou nikdy prodávány, ale poskytnuty k užívání na dobu existence jejich držitelů,“ dodala tajemnice Židovské obce Liberec Lea Květ.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 22. října 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář