O největší chrám v Čerkasech se poprali věřící dvou pravoslavných církví

Kyjev – V největším pravoslavném chrámu ve městě Čerkasy v centrální části Ukrajiny se dnes poprali věřící z nezávislé Pravoslavné církve Ukrajiny s věřícími z Ukrajinské pravoslavné církve podřízené moskevskému patriarchátu, informovala dnes média. Došlo i na slzný plyn, latě z kostelních lavic a zásah policie.

Chrám svatého archanděla Michala úřady odebraly promoskevské církvi a předaly církvi ukrajinské. Ale poté, co její duchovní tuto novinku dnes ráno ohlásil na sociální síti a pozval věřící z konkurenční církve ke společným modlitbám, farníci z promoskevské církve vylomili vstupní bránu a zmocnili se chrámu. V boji došlo i na slzný plyn a latě z kostelních lavic, než do kostela dorazila policie, aby nastolila pořádek a identifikovala účastníky střetu, napsala agentura Unian. Policie konflikt vyšetřuje jako výtržnost.

SOUVISEJÍCÍ Zelenskyj jednal s papežem o zajatcích, míru či náboženských záležitostech

Stoupence promoskevské církve se podle ukrajinského duchovního nakonec podařilo z chrámu vypudit, a tak v něm mohla dnes poprvé zaznít modlitba v ukrajinštině. Bohoslužba v ukrajinském jazyce má následovat v neděli.

Starosta Čerkas mezitím vyzval obyvatele, aby přišli do chrámu, pomodlili se za ukrajinskou armádu a vyjádřili svůj názor na to, zda „v našem městě má působit moskevská církev“.

Ukrajinský parlament v srpnu přijal zákon o zákazu náboženských organizací napojených na Rusko. Podle průzkumu kyjevských sociologů tento zákaz podporují čtyři pětiny Ukrajinců, napsal Unian.

Moskva odsuzuje zákaz jako pronásledování věřících. Ruská pravoslavná církev a její špičky v moskevském patriarchátu otevřeně podporují ruskou invazi na Ukrajinu.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 17. října 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář