Vláda schválila návrh smlouvy mezi Českem a Vatikánem

Praha – Vláda dnes schválila návrh smlouvy mezi Českem a Vatikánem. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti). Smlouva podle něj nijak neupravuje majetkové poměry státu ke katolické církvi a je potvrzením vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Vatikánem.

Dohoda chrání svobodu vyznání občanů a právně ukotvuje například duchovní služby v sociálních a zdravotnických zařízeních nebo ve vězeních a v armádě, uvedl šéf diplomacie. „V konečném důsledku smlouva chrání nejenom zájmy katolické církve, ale všech ostatních církví a náboženství, která lidé praktikují na území Česka,“ dodal.

SOUVISEJÍCÍZelenskyj jednal s papežem o zajatcích, míru či náboženských záležitostech

Vláda má uzavření smlouvy ve svém programovém prohlášení. „Budeme rozvíjet dialog se Svatým stolcem, podnikneme kroky ke sjednání nové smluvní úpravy vzájemných vztahů a zasadíme se o její ratifikaci,“ píše se v něm.

Česko je jednou z posledních evropských zemí, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

Znění smlouvy bude podle Lipavského dostupné veřejnosti po jejím podpisu, který je v plánu ve čtvrtek 24. října. Dohodu podepíše za českou stranu premiér Petr Fiala (ODS). Pokud smlouvu následně odsouhlasí Parlament a ratifikuje prezident, Česko se zařadí po bok 64 států včetně 25 evropských, které mají obdobnou smlouvu.

Otázku podle Lipavského vzbuzovalo ustanovení ohledně zpovědního tajemství, přičemž ministr zdůraznil, že smlouva nezakládá v tomto ohledu nic nového.

Podle informací ČTK má dokument 16 článků, jeden z nich zakotvuje právě ochranu zpovědního a obdobného tajemství. Smlouva také například zakotvuje možnost uzavřít manželství formou církevního sňatku, právo zřizovat církevní právnické osoby či vyzdvihuje význam spolupráce státu a církve při ochraně kulturního dědictví. Reflektuje také možnost státních orgánů uzavírat s církvemi a náboženskými společnostmi dohody o duchovní službě ve veřejných institucích.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 16. října 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář