Brněnská diecéze investuje do realit, staví třeba výrobní a skladovací haly

Brno – Brněnská diecéze v roce 2023 hospodařila s částkou téměř 2,5 miliardy korun. Na postupný útlum financí od státu se připravuje třeba investicemi do realit. Prostřednictvím svých firem provozuje obchodní dům Velký Špalíček v centru Brna a staví výrobní či skladovací haly v Mikulově na Břeclavsku a u křížení dálnic D1 a D2. Novinářům to dnes řekli představitelé diecéze.

Částka 2,467 miliardy představuje celkový obrat diecéze při započítání charity, škol či farností. Hospodaření je mírně plusové. Od státu získala diecéze v posledním roce do provozního rozpočtu 93 milionů korun.

SOUVISEJÍCÍ Povodně v lesích ostravsko-opavské diecéze způsobily škodu okolo 200 mil. Kč

Po roce 2030 státní příspěvky na činnost ustanou, v roce 2043 skončí také vyplácení náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích. Do té doby se diecéze musí připravit na samostatné hospodaření. Učí se podnikat, na což si musí zvykat klér i věřící.

„Nejde mi o to, aby byla diecéze bohatá, ale fungující,“ uvedl biskup Pavel Konzbul. Brněnská diecéze se nemůže v hospodaření opřít o lesy, kterých v restitucích získala méně než jiné diecéze. V hospodářské činnosti se tedy zaměřuje na investice, akcie, dluhopisy, ale také nemovitosti.

Prvním velkým počinem na realitním trhu byl Velký Špalíček, obchodní dům z přelomu milénia, který církev koupila od soukromého investora. Nyní diecézní firma Urbanon uvažuje o budování maloobchodních kapacit na církevních pozemcích na venkově. Pak by je mohla pronajmout řetězcům.

V Jaselské ulici v centru Brna připravuje firma Urbanon kolejní Dům Augustin. Jeho stavbu zkomplikoval zásah soudu, který zrušil právní moc jednoho ze čtyř stavebních povolení. Zatím tak mohou pokračovat jen zajišťovací práce, uvedl předseda představenstva firmy Petr Prokš. Dalším projektem je celková proměna někdejšího kláštera voršilek a jeho propojení s Novobranskou ulicí a Římským náměstím.

„Naším cílem je eticky investovat prostředky z náhrad. Chceme to dělat formou diverzifikace, máme tři směry,“ popsal Prokš. Zmínil průmyslové, rezidenční a maloobchodní projekty.

Církev i do budoucna počítá s příjmy od věřících, dárců a sponzorů. „Církev ale nikdy nežila jen z darů, ale i z hospodářské činnosti,“ zdůraznil generální vikář Pavel Kafka. Na opravy památek, ale také provoz škol a sociálních služeb plánuje církev nadále využívat také dotace od samospráv i státu, případně z jiných zdrojů.

Právě do školských zařízení se diecéze snaží dlouhodobě investovat a rozšiřovat nabídku. Momentálně buduje nové odborné učebny Biskupského gymnázia v Barvičově ulici v Brně, rozšíří také kapacity tamní mateřské školy. Plánované náklady činí více než 100 milionů korun.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 16. října 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář