Několik desítek lidí protestovalo proti vedení katolické teologické fakulty

Praha – Několik desítek lidí dnes ráno protestovalo před budovou Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze proti jejímu vedení. Protestující, mezi kterými byli studenti i někteří zaměstnanci fakulty, žádali zrušení podle nich nesystémové funkce koordinátora pro hospodaření, kterou zastává bývalý proděkan Jakub Jinek. Protesty souvisí s koncem některých zaměstnanců z katedry církevních dějin a literární historie, podle protestujících se Jinek stal „likvidátorem“ jejich oboru Dějiny evropské kultury. Podle Jinka je ale jeho role jen poradní.

„Apelujeme na zamezení docentu Jinkovi dále rozeštvávat fakultu, ať už z titulu kterékoliv funkce, a vytvářet toxické prostřední, které se odráží jak ve výsledcích pedagogické práce, tak i ve výsledcích vědy,“ řekl doktorand z katedry David Trojan. Protestující měli transparenty s hesly „A učit nás bude kdo?“ či „Jinek jinam“. Při příchodu Jinka k fakultě na něj protestující skandovali.

SOUVISEJÍCÍ Výpověď historikovi z Katolické teologické fakulty UK začal řešit soud

Funkci koordinátora pro hospodaření stanovil opatřením děkan Jaroslav Brož v září. Koordinátor má podle tohoto opatření prosazovat efektivitu hospodaření fakulty například v souvislosti s přípravou rozvahy příjmů a výdajů či stanovením mzdové strategie a systematizace pracovních míst. „Moje role je čistě poradní. Já jsem koordinátor pro hospodaření, ale všechny ty pravomoce jsou v rukou děkana,“ řekl novinářům Jinek. Děkan podle něj navrhl dvěma lidem změnu smlouvy z akademických pracovníků na lektory. „Práce těchto dvou kolegů, kterou odváděli pro fakultu, neodpovídala tomu pracovnímu zařazení akademický pracovník,“ řekl Jinek. Podle protestujících jsou to podřadné smlouvy.

Smlouvu pro lektory nabídla fakulta Evě Doleželové a Michalu Charyparovi. „Přednášet na oboru, kde tito dva odborníci nejsou akademickými pracovníky, nemohou garantovat své předměty, vést diplomové, bakalářské a disertační práce, zkoušet u státnic a volit do senátu, to mi opravdu přišlo už zcela absurdní, navíc mi nová AP smlouva (smlouva pro akademického pracovníka) byla nabídnuta přesně tři pracovní dny před začátkem semestru,“ uvedla Klára Kudlová, která je třetím pracovníkem, který na fakultě skončil.

„Já se stejně jako vy domnívám, že pozice koordinátora odporuje tomu, jaké máme předpisy a akademickou zvyklost na Univerzitě Karlově. Náplň, která v pozici je obsažena, přináleží vašemu tajemníkovi nebo tajemnici,“ řekla při příchodu na fakultu rektorka Milena Králíčková. Podle Jinka pracovně-právní otázky spadají výlučně do pravomoci děkana. Vedení fakulty tvrzení rektorky odmítlo ve vyjádření, které poskytlo ČTK. „Je zcela v pravomoci děkana, jak si svůj úřad zařídí, proto považujeme snahy paní rektorky o zasahování do vnitřních záležitostí fakulty za naprosto nepřijatelné,“ uvedlo. Funkce tajemníka a koordinátora se podle vedení fakulty neprotínají.

Pozornost k dění na fakultě loni přitáhla informace o výpovědi historika Tomáše Petráčka. Byla i jedním z důvodů hlasování o odvolání děkana Vojtěcha Novotného, který nakonec loni v prosinci rezignoval kvůli zdravotním důvodům. Petráčkovu výpověď začal řešit soud, historik se domnívá, že jeho výpověď je neplatná, postup školy byl podle něj nezákonný.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 10. října 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář