Čína a Severní Korea spolupracují na pronásledování křesťanů, tvrdí odborníci

Čína od loňského roku vystavila stovky Severokorejců mučení, když je násilím vracela do země, jejíž vůdci považují náboženství, zejména křesťanství, za největší hrozbu pro její moc, uvedli odborníci na nedávné tiskové konferenci v USA.

Mučení, sexuální násilí, zotročování a vraždy čekají na osoby repatriované z Číny do detenčních center v Severní Koreji nejvyššího vůdce Kim Čong-una, ukázalo vyšetřování.

SOUVISEJÍCÍRusko za údajnou špionáž zatklo korejského misionáře, který pomáhal chudým dělníkům z KLDR

„Jakákoli náboženská víra, a zejména křesťanství, stejně jako Jižní Korea, představují jedinou výzvu pro Kimův režim, který má absolutní monopol na moc,“ uvedl podle Christian Daily International 26. září na tiskové konferenci americké Komise pro náboženskou svobodu (USCIRF) Greg Scarlatoiu, výkonný ředitel nevládního Výboru pro lidská práva v Severní Koreji (HRNK). „Křesťanství nabízí alternativní způsob života, který delegitimizuje tyranii a překonává útlak.“

Stovky Severokorejců byly od loňského roku násilně repatriovány z Číny, přestože je známo, že jim po návratu hrozí nebezpečí, uvedla na slyšení Hanna Songová, výkonná ředitelka Databázového centra pro lidská práva v Severní Koreji (NKDB).

„Po návratu zpět do Severní Koreje jim úřady jako jednu z prvních otázek položí, zda se během svého pobytu v Číně setkali s misionářem,“ uvedla Songová. „Tato otázka není pouhou formalitou. Odpověď na ni určuje přísnost trestu, který budou muset podstoupit. Pokud se dotyčný přizná nebo se zjistí, že byl v kontaktu s misionářem, zejména s misionářem spojeným s křesťanstvím, je často vystaven nejtvrdším formám mučení a věznění.“

Když jsou Severokorejci násilně vráceni, zjistí, že setkání s náboženskými představiteli, které měli během pobytu v Číně, je může poznamenat na celý život, což „mění již tak zoufalou situaci v extrémní utrpení“, řekla. „Mezinárodní společenství musí urychleně jednat a řešit tyto nucené repatriace a nelidské důsledky, které čekají na ty, kteří byli posláni do Severní Koreje.“

Joanna Hosaniaková, zástupkyně generálního ředitele Občanské aliance pro lidská práva v Severní Koreji (NKHR), na slyšení uvedla, že zadržení podezřelí z náboženské příslušnosti jsou během pobytu v Číně oddělováni od ostatních navrátilců.

„Toto pronásledování je třeba vnímat v mnohem širším kontextu – jednoduše řečeno, severokorejské vedení provozuje zločinecký podnik, který zotročuje civilisty, aby usnadnil výrobu zboží na vývoz, díky čemuž získává zahraniční měnu na financování režimu a jeho vojenských programů,“ uvedla Hosaniaková.

K této formě zotročování dochází ve věznicích a detenčních zařízeních provozovaných bezpečnostními složkami, dodala.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 10. října 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář