Lausanne 4 o Boží práci v Latinské Americe: od misijního pole k misijní síle

Během čtvrtého Lausannského kongresu o světové evangelizaci, který se konal minulý týden v korejském Inčchonu, představil kostarický misionář Allan Matamoros změny, které se objevují mezi evangelikály v Latinské Americe. Hovořil o tom, jak Bůh proměňuje tento region z misijního pole v region vysílající misionáře, který zasahuje do světa.

Matamoros od mládí zasvětil svůj život následování Ježíše a službě ve světových misiích s vizí proměny Latinské Ameriky z misijního pole v misijní sílu. V roce 2004 se Allan stal mezinárodním ředitelem PM-International a jeho manželka Patricia působí jako projektová ředitelka téže iniciativy. PMI je latinskoamerická misie zakládání sborů, která se zaměřuje na muslimský svět, kde sloužili 12 let.

SOUVISEJÍCÍProf. Kwabena nabídl na konferenci Lausanne 4 africký pohled na službu Ducha svatého.

Ve svém projevu poznamenal, že „se odhaduje, že pravděpodobně 30 000 Latinoameričanů se stalo mezikulturními misionáři, kteří slouží ve 200 zemích a desítkách etnických skupin v různých náboženstvích a s různými odbornými službami, zakládáním sborů, humanitární pomocí a překládáním Bible,“ informuje Christian Daily International. 

„Jak latinskoamerická církev dosáhla toho, že se globálně zapojila do Božího poslání ve všech národech?“ Vzal účastníky na historickou cestu, která sahá až do 80. let 20. století s různými službami a iniciativami na podporu hlásání evangelia. Připomněl také dva kongresy, které se konaly na počátku 20. století.

„Během misijního kongresu v Edinburghu se misionářské organizace shodly na tom, že Latinskou Ameriku do svých misijních cílů nezahrnou, zřejmě aby se vyhnuly publicitě. Teprve v Panamě v roce 1916 se rozhodli začít pracovat v našich zemích. Sto, respektive téměř sto let po těchto setkáních v Edinburghu a Panamě se podle údajů Latinské evangelikální aliance (AEL) zvýšil počet evangelikálů v Latinské Americe na 27 % místního obyvatelstva, což představuje celkem asi 160 milionů evangelikálů.“

Tato čísla a nárůst hovoří o kontinentální transformaci, která podle Matamorose „začala především mezi okrajovými vrstvami našich společností a způsobila dramatickou a pozitivní proměnu hodnot, ekonomiky a kvality života mnoha našich rodin“.

„Současně s tím, jak se na kontinentě implantoval misijní úkol, rostlo ve stejném období integrální misijní hnutí. Celá myšlenka hlásání evangelia slovy a našimi životy se tak stala velmi důležitou součástí cesty,“ vyprávěl nadšeně. Podle Matamorose to vyvolalo větší zájem o hlásání Krista nejen na americkém kontinentu, ale vzedmulo to expanzivní vlnu směrem k dalším místům, zejména k muslimskému světu.

„Vzpomínám si, jak jsem seděl s muslimy i latinskoamerickými misionáři a přemýšlel o jejich městech, o tom, jak propojit evangelium v muslimském kontextu na místech, která se velmi liší od latinskoamerického světa. Cestou jsme nacházeli důkazy o mozaice latinskoamerických kultur s naším pozadím nestability, spravedlnosti a nespravedlnosti a utrpení, což vytvořilo víru v možnosti sdílení s různými kulturami. Tato bolest se například dobře spojila s místními lidmi, kterým jsme sloužili a zároveň je oslovovali,“ řekl.

Dodal také, že toto zázemí „nám pomohlo sdílet smysluplné vztahy, přátelství a solidaritu se skupinami lidí, se kterými se chceme dělit. Totéž se děje s rodinnými hodnotami, s naším duchovním porozuměním, s naší duchovní vizí a, co dál? Podobnosti v různých výrazech a barvách, umění, hudbě, jídle a dokonce i ve sportu. Máme lepší svět. Proto se s vámi dělíme o vše, čím jsme, se skupinami lidí a s národy, kterým sloužíme.“

Za jeden z příznivých faktorů označil skutečnost, že nepatří k velkým mezinárodním politickým mocnostem. „Skutečnost, že mnozí z nás pocházejí z národů, které nejsou spojeny s globálními politickými mocnostmi, se stala výhodou v očích našich místních přátel téměř všude, kde sloužíme. Například nikdo neví, kde je Kostarika.“

Řekl, že jeho touhou a touhou latinskoamerických misijních hnutí obecně „je činit učedníky ze všech a všude.  A byli jsme dobře přijati, ať už v severní Africe, střední Asii nebo Indonésii.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 6. října 2024 Foto: The Christian Post

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář