Dnes bude možné přispět v kostelní sbírce na pomoc lidem zasaženým povodněmi

Praha – Ve všech diecézích dnes budou moct lidé přispět v kostelní sbírce na pomoc lidem v oblastech zasažených povodněmi. Vybrané peníze pak mezi zasažené rozdělí Charita ČR, která organizuje také on-line sbírku. Sbírky na škody po velké vodě pořádají také neziskové organizace, které od dárců celkem vybraly stovky milionů korun.

Charita ČR na okamžitou pomoc poskytla z darů přes 20 milionů korun, celkově přes ni dárci přispěli 73,5 milionu korun. „Materiální pomoc proudí z celé naší charitní sítě, rozšiřujeme týmy pro sociální a psychologickou podporu, zajišťujeme náhradní ubytování pro rodiny, které přišly o své domovy, a koordinujeme práci dobrovolníků,“ uvedla organizace spadající pod Českou biskupskou konferenci (ČBK), která kostelní sbírku pořádá.

SOUVISEJÍCÍDan Drápal / Okolnosti a reakce na ně

Sbírky organizují i neziskové subjekty, Člověk v tísni vybral do čtvrtka přes 250 milionů korun, ADRA k pondělku ve veřejné sbírce shromáždila 38,2 milionu korun, ve sbírce Českého červeného kříže bylo ve stejný den 18,5 milionu korun. Přes 7,8 milionu korun se podařilo shromáždit ve sbírce na portálu DonioDiakonie Českobratrské církve evangelické shromáždila od dárců k minulému čtvrtku asi 6,2 milionu korun.

Na Donio jsou založené i další sbírky, například na podporu útulků, jednotlivců či organizací. Sbírky pořádají také další organizace, třeba Husitská diakonie a Církev československá husitská, Konto Bariéry, Armáda spásy nebo Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Pomoci lze také materiálními dary, které přijímají zejména potravinové banky a oblastní pobočky charity. Do pomoci lidem a obcím postiženým záplavami se zapojily například i nadace tuzemských firem či některé vysoké školy.

Informace o sbírkových kontech získají zájemci na webových stránkách jednotlivých neziskových organizací nebo na portálu darujme.cz.

Velká voda zasáhla v polovině září zejména Moravu a Slezsko, ale i severovýchodní a jižní Čechy. Voda se vylila i do větších měst. Česká asociace pojišťoven uvedla, že celkový odhad pojištěných škod činí 19,3 miliardy korun, celková škoda ještě vyčíslena nebyla. Stát na škody po povodních vyhradil 30 miliard korun, na nákladech na odstranění škod se budou podle něj podílet i krajské a obecní rozpočty, pojistná plnění a peníze z Evropské unie.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 29. září 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář