Argentinský soud žádá španělskou akademii o vymazání jedné z definic slova žid

Buenos Aires/Madrid – Argentinský soud vyzval Španělskou královskou akademii (RAE), aby okamžitě odstranila z oficiálního slovníku španělského jazyka jednu z definic slova žid. Ta totiž uvádí, že se tímto výrazem může označovat také „chamtivec či lichvář“. Informovala o tom argentinská média.

Argentinský soud také ve čtvrtek nařídil argentinské telekomunikační agentuře, aby dočasné zablokovala přístup na internetové stránky se slovníkem Španělské královské akademie, konkrétně na výraz s definicí slova žid.

SOUVISEJÍCÍArgentina zákonem schválila Národní den evangelikálních a protestantských církví 

Slovník RAE uvádí pět definic slova žid. Argentinský soud žádá odstranění páté z nich, ačkoli u ní RAE uvádí, že v tomto smyslu jde o použití „hanlivé a diskriminační“.

Stížnost k argentinskému soudu podali koncem srpna Claudio Epelman, šéf latinskoamerické pobočky organizace Světový židovský kongres (WCJ), a Jorge Knoblovits, lídr organizace zastřešující židovská sdružení v Argentině (DAIA). Tvrdí, že pátá definice ve slovníku RAE porušuje argentinský zákon, podle něhož hrozí tresty vězení od jednoho měsíce do tří let za šíření myšlenek o nadřazenosti rasy, náboženství či etnika. Stížnost je podaná na vedení RAE, včetně jejího ředitele Santiaga Muňoze.

Latinskoamerická pobočka WCJ podle argentinského serveru Infobae už v roce 2021 požádala šéfa RAE Muňoze, aby hanlivou definici slova žid ze slovníku odstranil. „V souladu s kritérii stanovenými pro slovník španělského jazyka není možné eliminovat význam, je-li podložen užíváním – jako je tomu v tomto případě, bez ohledu na to, jak moc to může být společensky nevhodné,“ napsal v odpovědi Muňoz. Dodal ale, že k výrazu se přidá dodatek, že použití v tomto smyslu může být „urážlivé nebo diskriminační.

Argentina je domovem největší židovské komunity v Latinské Americe, odhadem tam žije na 200.000 židů. V této jihoamerické zemi se v 90. letech minulého století staly i dva velké útoky na židovské instituce. V červenci 1994 sebevražedný útočník zabil v židovském komunitním centrum v Buenos Aires 85 lidí a dalších 300 osob zranil a o dva roky dříve, v březnu 1992, rovněž sebevražedný atentátník v argentinské metropoli zabil 29 lidí a dalších 240 zranil při útoku na izraelskou ambasádu.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 27. září 2024 Foto: Pixabay – ilustrační

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář