Papež po nemoci opět promluvil k lidem, potvrdil cestu do Belgie a Lucemburska

Vatikán – Papež František se po dvou dnech v ústraní způsobených lehkou chřipkou vrátil k obvyklým povinnostem a potvrdil nadcházející cestu do Belgie a Lucemburska. Během generální audience na Svatopetrském náměstí sice několikrát zakašlal, jinak ale nejevil známky nemoci, napsala agentura Reuters.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni v pondělí uvedl, že papež má lehkou chřipkou a svůj program zrušil jako „preventivní opatření“, aby se mohl od čtvrtka do neděle vydat na zmíněnou návštěvu. V obou zemích bude jednat s místními monarchy, politiky a zástupci katolických církví.

SOUVISEJÍCÍPapež kvůli nemoci zrušil svůj program, dál ale počítá s návštěvou Beneluxu

K papežovu aktuálnímu zdravotnímu stavu dnes Vatikán podrobnosti nesdělil, František se nicméně vydal na cestu otevřeným papamobilem mezi davy příznivců na vatikánském náměstí, kterým na pozdrav mával. Poté k věřícím promluvil a vyjádřil se například k eskalaci konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh, kterou označil za nepřijatelnou. Zmiňoval také nebezpečí, která pro katolíky představují zakázaná pokušení, včetně online pornografie.

Sedmaosmdesátiletá hlava katolické církve má za sebou náročnou téměř dvoutýdenní cestu do Asie a Oceánie, která byla v první polovině září zkouškou pro jeho zdraví. Byla to jeho první cesta mimo Itálii po zhruba roce. Na konci loňského roku František zrušil ze zdravotních důvodů svou účast na klimatické konferenci OSN, která se konala ve Spojených arabských emirátech. Dříve podstoupil operaci břicha, má problémy s chůzí a opakovaně trpěl respiračními nemocemi.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 25. září 2024 Foto: Wikimedia Commons – papež František

Tags:

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář