Dobrovolnické centrum Diecézní charity České Budějovice slaví 20 let

České Budějovice – Dobrovolnické centrum Diecézní charity České Budějovice slaví 20 let existence. Vzniklo v roce 2004 v reakci na ničivé povodně v roce 2002, protože se ukázalo jako nezbytné dobrovolníky koordinovat, školit, pojistit a dál s nimi pracovat. A letos, kdy si připomíná kulaté výročí, se povodně objevily znovu. Jako poděkování za jejich nasazení, celoroční práci, připomenutí výročí a na podporu Diecézní charity se v úterý koná benefiční koncert. V kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí vystoupí od 18:00 skupina Epydemye, informoval dnes ředitel českobudějovické Diecézní charity Jiří Kohout.

„Dobrovolníci pracují bez nároku na honorář, je ale potřeba poskytnout jim administrativní zázemí, pojištění, hradit náklady, školit je, zajišťujeme také pravidelné supervize a podobně,“ řekl Kohout. Výtěžek z koncertu folkové skupiny Epydemye doprovázené sborem AsiHlasy půjde Diecézní Charitě České Budějovice, která se dlouhodobě věnuje pomoci lidem v nouzi, poskytování sociálních služeb a podpoře rodin, seniorů a lidí s postižením.

SOUVISEJÍCÍCharita ČR vybrala pro Ukrajinu 165 mil. Kč a staví bydlení pro uprchlíky

„Jsme velmi potěšeni tím, jak se na nás dobrovolníci při povodních začali okamžitě obracet s nabídkou pomoci. V Českých Budějovicích 30 našich lidí pomáhalo na Výstavišti při pytlování nebo pak při odklízení škod a úklidu na Českobudějovicku a jinde,“ řekla Monika Opelková, vedoucí českobudějovického dobrovolnického centra. Na Moravu zatím nikoho neposílali, tam to zatím zvládají místní dobrovolnická centra. Není ale vyloučeno, že bude potřeba vystřídat ty unavené, kteří tam zasahují od začátku povodní.

Diecézní charita má aktuálně necelou stovku stálých dobrovolníků a nabízí jejich pomoc v celé diecézi. Asistují v českobudějovické nemocnici, v chráněném bydlení ve Veselí nad Lužnicí lidem s různými druhy handicapu na cestě k osamostatnění, v domech s pečovatelskou službou, doučují děti a nabízejí jim smysluplné trávení volného času, když vyrůstají na okraji zájmu svých rodičů.

Českobudějovická diecéze zahrnuje Jihočeský kraj, na Vysočině okres Pelhřimov a v Plzeňském kraji Nepomuk a okolí. Na ploše 12.500 kilometrů čtverečních má 241 farností, 120 kněží a biskupů, na území je téměř 600 kostelů a kaplí.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 23. září 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář