Polovina pastorů plánuje volit Trumpa, téměř čtvrtina se k tomu nevyjádřila

Stejně jako ostatní Američané se i pastoři rozhodují, koho budou v listopadových volbách volit. V porovnání s předchozími volbami se však o své preference dělí mnohem váhavěji.

Podle studie společnosti Lifeway Research provedené 8. srpna až 3. září 2024 téměř všichni američtí protestantští pastoři (97 %) plánují volit v prezidentských volbách v roce 2024. Téměř čtvrtina (23 %) však odmítla odpovědět na otázku, komu odevzdají svůj hlas. Stejnou nerozhodnost pociťoval v roce 2020 (4 %) nebo 2016 (3 %) jen málokdo.

SOUVISEJÍCÍLance Wallnau, který jako první „prorokoval“ Trumpovo vítězství, se vrátil, aby spoutal protitrumpovské démony 

Přesto mezi těmi, kteří plánují volit a podělili se o své preference, 50 % uvedlo, že jejich volbou je bývalý prezident Donald Trump, zatímco podle magazínu Christianity Today čtvrtina (24 %) podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovou a 23 % není rozhodnuto. 

„Ptáme se pastorů na mnoho věcí, které se dnes dějí ve společnosti, a oni jsou ochotni poskytnout svůj názor. Rostoucí počet pastorů, kteří nejsou ochotni odpovědět na své volební záměry, však ukazuje, jak citlivou nebo rozdělující se stala politika v některých církvích,“ řekl podle Christianity Today Scott McConnell, výkonný ředitel společnosti Lifeway Research.

Volební preference pro rok 2024 jsou podobné jako v období před volbami v roce 2020, kdy 53 % amerických protestantských pastorů uvedlo, že plánují volit Trumpa, 21 % Joea Bidena a 22 % nebylo rozhodnuto. V roce 2016 bylo ještě v září nerozhodnutých 40 procent pastorů, 32 procent podporovalo Trumpa a 19 procent plánovalo volit Hillary Clintonovou.

V současné době je podle studie Pew Research u pastorů méně pravděpodobné než u jejich věřících, že by pevně podporovali některého z kandidátů hlavních stran. Přibližně 3 z 5 amerických protestantů (61 %) tvrdí, že by volili nebo se přikláněli k volbě Trumpa, pokud by se volby konaly dnes, zatímco 37 % by volilo Harrisovou.

Evangelikální pastoři by častěji volili Trumpa (61 %), zatímco polovina hlavních protestantských pastorů (50 %) říká, že podporuje Harrisovou. Pastoři mladší 45 let patří k těm, kteří Trumpa podporují s nejmenší pravděpodobností (41 %). Afroameričtí pastoři uvádějí, že s nejpravděpodobněji plánují volit Harrisovou (71 %), a nejméně pravděpodobně podporují Trumpa (5 %). 

Z hlediska denominace patří letniční (65 %), baptističtí (64 %), nedenominační (64 %) a luteránští pastoři (48 %) k těm, kteří s největší pravděpodobností plánují odevzdat svůj hlas Trumpovi, zatímco metodističtí (52 %) a presbyteriánští/reformovaní pastoři (44 %) patří k těm, kteří s největší pravděpodobností zvolí Harrisovou. 

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 20. září 2024 Foto: YouTube

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář