Uprostřed probíhající války v Gaze se v Ammánu sešli evangelikálové z Izraele, Palestiny, Jordánska a Libanonu a modlitbami a slzami hledali jednotu

V prvním zářijovém týdnu se v Ammánu na tři dny sešla více než stovka evangelikálních křesťanů z Izraele, palestinského území na Západním břehu Jordánu, Libanonu a Jordánska na téma „Aby byli jedno“. Toto mimořádné setkání, které pořádala Aliance evangelikálních rad v Jordánsku a Svaté zemi, bylo zastíněno probíhající válkou v Gaze, truchlením za křesťany, kteří v konfliktu zahynuli, a bojem se skutečností, že mnozí členové světové církve se zdají být ignorantští nebo lhostejní k utrpení svých bratří a sester v Kristu v tomto regionu.

Palestinský novinář Daúd Kuttab, který pro Word&Way informoval o „vzácném“ setkání křesťanů ze čtyř zemí, píše, že válka v Gaze a mezinárodní reakce v uplynulém roce „odcizila a rozzlobila mnoho palestinských křesťanů, kteří mají pocit, že jejich souvěrci na celém světě jsou lhostejní k utrpení, které válka přinesla“.

SOUVISEJÍCÍPapež kritizoval Trumpa i Harrisovou i pokračování války v Pásmu Gazy

Při útoku Hamásu na Izrael 7. října zahynulo přibližně 1 200 lidí a z více než 250 rukojmích, kteří byli uneseni do Gazy, zůstává téměř stovka nezvěstná. Izraelská reakce za posledních jedenáct měsíců vedla k rozsáhlé devastaci Gazy a stála život více než 40 000 lidí (ačkoli tyto údaje ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem nerozlišují mezi bojovníky a civilisty), protože Hamás se usídlil v civilní infrastruktuře, jako jsou školy a nemocnice, skrývá se v podzemních tunelech a využívá palestinské obyvatelstvo jako lidské štíty.

Přestože v Gaze žijí převážně muslimové, válka postihla také malou křesťanskou komunitu. Tuto skutečnost někteří křesťané na Blízkém východě pociťují jako nepochopenou nebo neuznanou ze strany spoluvěřících v jiných částech světa.

„Kostely a křesťany provozovaná nemocnice byly zasaženy izraelskými granáty, aniž by křesťanští představitelé řekli jediné slovo,“ lamentují na pozadí zpráv, že mezi mrtvými v Gaze je nejméně 23 křesťanů.

Zvláště bolestné jsou titulky zpráv o „politicích, kteří se veřejně chlubí svým křesťanstvím“, jako když se loni v lednu bývalý americký viceprezident Mike Pence „souhlasně podepsal pod izraelské bomby určené pro palestinské a libanonské komunity“.

Celosvětová polarizace obklopující válku se odráží i v celosvětové církvi. Zatímco někteří křesťané vyzývají k okamžitému příměří a zdůrazňují, že je třeba zabránit dalším ztrátám na životech a vyjednat propuštění rukojmích, jiní podporují postoj izraelského premiéra Netanjahua, že mír nemůže nastat, pokud nebude Hamás poražen. Koneckonců Hamás se zavázal, že Izrael za každou cenu vyhladí, a slíbil, že útoky ze 7. října bude opakovat „znovu a znovu“.

Portál Christian Daily dále uvádí, že ke složitosti situace přispívá i nepřetržitá raketová palba Hizballáhu z Libanonu na severní Izrael, která donutila lidi v regionu opustit své domovy a vyvolala přízrak širší války s touto skupinou podporující Írán.

Křesťané na Blízkém východě však naříkají nad tím, že spoluvěřící v mnoha částech světa jako by zapomínali, že vůbec existují, natož aby chápali jejich každodenní realitu.

Už samotné setkávání věřících v regionu představuje výzvu, píše Kuttab. „Zatímco technicky vzato mohou arabští křesťané v Izraeli navštívit Jordánsko a Palestinu, opak není pravdou – zejména od 7. října. Izraelské velvyslanectví, které by za normálních okolností vydávalo Jordáncům víza, je od útoku Hamásu na jižní Izrael uzavřeno. Palestinci ze Západního břehu Jordánu potřebují k cestě do nedalekého Nazaretu nebo dokonce do východního Jeruzaléma povolení vydané izraelskou armádou, ale od války v Gaze se žádná taková povolení nevydávají.“

Kuttab dále píše, že během setkání v Ammánu „zazněly těžké příběhy o válce v Gaze a o těžkostech způsobených izraelskou okupací na Západním břehu“. Popisuje, jak účastníci prolévali slzy při pohledu na fotografie palestinských křesťanských rodin, které zemřely v Gaze, a poslouchali příběhy o těžkém životě na Západním břehu Jordánu. Poté se modlili za příměří v Gaze a za ukončení konfliktu a utrpení.

Mezi účastníky bylo také cítit, že evangelikálové v regionu se musí více sjednotit navzdory napjaté situaci, která může vyvolávat tlak na vztahy mezi křesťany. Samotné téma bylo inspirováno Ježíšovou poslední modlitbou zaznamenanou v evangeliu podle Jana 17,20-23, kde se modlí za jednotu mezi svými učedníky.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 17. září 2024 Foto:

Tags: ,,,,,

1 Komentář

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář