Misionáři organizace YWAM se sešli na první celosvětové konferenci od smrti svého zakladatele

Misionáři ze všech koutů světa se poprvé po šesti letech sešli na konferenci organizace Youth With A Mission (YWAM) ve filipínské Manile. 4 500 lidí ze 110 národností v současnosti slouží ve 120 zemích. 

Akce, kterou v Manile od 3. do 6. září hostilo mezinárodní nedenominační společenství Christ’s Commission Fellowship Church, zahrnovala vyučování a bohoslužby zaměřené na misii.

SOUVISEJÍCÍV této oblasti vzniká obrovské misijní vakuum. YWAM oplakává ztrátu klíčových členů týmu 

Setkání nazvané Společně 2024 znamenalo několik „poprvé“: první setkání od konference v thajské Pattayi v roce 2018; první celosvětové setkání zaměstnanců od covidu; a co je nejdojemnější, první velké setkání od smrti zakladatele YWAM Lorena Cunninghama, který odešel do Boží slávy ve věku 88 let.

„Sešli jsme se z celého světa a zastupujeme širokou škálu služeb,“ stojí v prohlášení YWAM. „Je to čas, kdy dochází k obnově přátelství, posílení a povzbuzení víry, velké radosti a obnovení jednoty a zaměření na apoštolské volání, které je na nás jako na hnutí kladeno.“

Zvláštní pozornost byla věnována dětem a mládeži, kterým se říká „partneři v misii“, a účastníci se zabývali i dalšími tématy, například jak hlouběji poznat Boha, jak žít s radikální vírou, jak otřást národy modlitbou, proč ponoření se do inspirativních příběhů YWAM a jeho zakladatele může posílit jejich kořeny v Bohu a jak pochopit svou jedinečnou roli v YWAM.

Jeff Fountain, bývalý 20letý vedoucí YWAM Europe a nyní ředitel Schumanova centra pro evropská studia, se po skončení akce zamyslel nad tím, že toto setkání bylo první bez milovaného zakladatele Cunninghama. 

Přestože si uvědomoval nejistotu, která je spojena s přechodem od hnutí vedeného zakladatelem k nové generaci vedoucích, vyjádřil naději v to, co nás čeká.

„’Mojžíš‘ je mrtvý, je to pro nás nová situace. Nebyl vypracován žádný jasný plán nástupnictví,“ napsal Fountain. „Jak se však týden vyvíjel, bylo jasné, že přecházíme na novou ‚Jozuovu‘ generaci, tvořenou nadanými a schopnými mladými vedoucími, kteří toto shromáždění připravili a kompetentně povedou misii do budoucna. “ 

Fountain nepředpokládá, že by se po Cunninghamově smrti v YWAMu objevil nějaký zvláštní vůdce.

„Lorena nemůže nikdo nahradit,“ řekl deníku Christian Daily International. 

„Osobně si myslím, že cestou vpřed je kolegiální vedení, a hovoří se o jmenování 24 starších, kteří by zajišťovali dohled,“ dodal Fountain. „Možná by mohlo dojít k rotačnímu předsednictví jako v případě EU.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 20. září 2024 Foto: screenshot YouTube

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář