Pastor Alistair Begg hovořil o ztrátě svatosti v církvi a varoval před ležérním přístupem k Písmu

Pastor a spisovatel Alistair Begg vyjádřil lítost nad klesající rolí Písma v životě církve a varoval, že moderní návštěvníci bohoslužeb často přicházejí nikoli s úctou, ale s konzumním smýšlením, a vyzval k návratu k „vážnému vztahu k Bibli“.

V poselství, které Begg pronesl na výroční konferenci v Nashvillu, pastor clevelandské církve Parkside Church, řekl, že v kongregacích po celém světě kdysi stála kazatelna jako monumentální symbol duchovní autority. Postupem času se však tento symbol téměř vytratil a uvolnil místo ležérnějšímu a konzumnějšímu přístupu k sakrálním prostorám. 

Tato změna, řekl 72letý skotský pastor, představuje více než jen designovou preferenci – odráží hlubší posun v tom, jak se církve zabývají samotnou Biblí.

SOUVISEJÍCÍRozhlasový kazatel Alistair Begg neustoupil od rady, že je v pořádku zúčastnit se svatby LGBTQ komunity

„Tradičně bývala kazatelna středem a byla vizuálně dominantní, nikoli jako výraz autority kazatele, ale jako připomínka autority Písma,“ řekl podle The Christian Post Begg a vzpomněl si na úctu, kterou cítil jako dítě, když určený člen církve přinesl před začátkem bohoslužby Bibli na kazatelnu. 

Dnes se však v mnoha církvích tato ústřední role vytratila, řekl.

„Plexisklo, barové stoličky – proč? No, musíte se přece zavděčit zákazníkům,“ řekl Begg s odkazem na moderní trend, kdy se snažíme, aby bohoslužebné prostory působily méně formálně a byly přístupnější. „Je to vznešená vyhlídka, ale je v tom nešťastná symbolika.“

Pro Begga je úpadek vyvýšené kazatelny symbolem širšího problému: snižující se role Písma v životě sboru. Tvrdil, že moderní návštěvníci kostelů často přicházejí nikoli s očekáváním setkání s Božím slovem, ale s ležérnějším smýšlením.

„Místo toho, aby lidé přicházeli na bohoslužbu s výslovným vědomím, že to všechno začíná u Boha v jeho slávě, přicházejí s kávou v ruce a říkají si: ‚Pojďme se podívat, jestli pro nás dnes nemá něco dobrého‘,“ řekl.

„Expoziční kázání ustupuje inspirativním promluvám, které ustupují terapeutickým snahám,“ pokračoval. „Nejsem si jist, zda Západ chápe, jak hluboký je to problém ve vztahu k biblické gramotnosti. Nelze pokračovat v cestě životem bez Bible, ne jako talismanu, ne jako něčeho, co se má jen uctívat v koutě, ale bez Bible jako každodenního zdroje poznání a setkání s Bohem.“

Begg vyzval k návratu k tomu, co nazývá „vážným zacházením s Biblí“, kdy se klade menší důraz na inspirativní proslovy a větší na výkladová kázání – kázání, která se snaží rozvinout smysl textu, a ne jen nabízet povzbudivá nebo terapeutická poselství. 

„Existuje souvislost mezi rozpadem našeho chápání Boha a výrazy, které jsou prezentovány na kazatelně,“ zdůraznil. „Víte, úkolem pastora, který přichází k Písmu, není jen poskytnout informace o tom, co se v Bibli píše, s několika pokyny, které si můžete odnést domů, jakoby vyplnit prázdná místa. To není hlavním cílem při výkladu Písma. Touhou, přáním pastora, kazatele i lidí je, abychom se mohli setkat s živým Bohem skrze jeho slovo, abychom mohli slyšet Boha. … Nepotřebujeme slyšet, co Alistair ví o tom či onom. Potřebujeme slyšet Boha.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 10. září 2024 Foto: YouTube

Tags: ,,,

1 Komentář

  1. Hmmm tak dobre ze si toho vsiml 😁…. situace je ale mnohem horsi. Ja jsem byl zdesen kdyz jsem byl v Jeruzaleme a videl jak se lide neuctive chovaji v mistech jako Getsemanska zahrada atd. Opravdu nechutne. Ze 100 procent snad jen jedno procento co se chova dustojne a s uctou. Jinak ucastnici poutove atrakce a konzumenti.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář