Aktivistka Lila Roseová pod palbou za to, že naznačila, že si Trump nezasloužil hlasy zastánců života 

„Pokud nezastáváte zásady zastánců života, nedostanete ani jejich hlasy.“

To napsala v pondělí na sociálních sítích Lila Roseová, přední pro-life aktivistka, v reakci na nejnovější krok Donalda Trumpa, který zmírnil postoj k potratům.

SOUVISEJÍCÍTrump nahlásil, že inkasoval 300.000 dolarů z prodeje speciálního vydání Bible

Právě tato věta ji tento týden dostala do centra kontroverze, kdy ji Trumpovi příznivci obviňují z ohrožení republikánské kandidátky a označují ji za podvodnici. Tento střet podnítil další debatu o tom, co by měli dělat angažovaní odpůrci potratů, kteří jsou Republikánskou stranou stále více odsouváni na vedlejší kolej.

Boje na internetu podle Christianity Today přicházejí ve chvíli, kdy hnutí pro život slaví úspěch poté, co Nejvyšší soud zrušil rozsudek Roe v. Wade, a kdy národní republikánští lídři ustoupili od toho, aby se potraty staly ústředním tématem volebního klání. 

„Zastupujeme voliče, kteří nemají žádný hlas, kteří nemohou mluvit sami za sebe, a tak je naším úkolem mluvit za ně,“ řekla Roseová, zakladatelka pro-life neziskové organizace Live Action, v rozhovoru pro Christianity Today. „Říkají nám: Musíte držet hubu a krok a měli byste být vděční za všechno, co jsme pro vás udělali. A pokud budeme dělat politiku tímto způsobem, hnutí pro život zcela zanikne.“

Bývalá evangelikální křesťanka, která konvertovala ke katolicismu, si nekompromisně stojí za svým přesvědčením: nepodporuje výjimky pro znásilnění, incest nebo život matky a chce federální zákaz potratů.

Podporovatelé republikánů se na síti X vrátili k narážce Roseové, že by zastánci života měli odepřít hlasovat pro Trumpa. Trump, který se sám označuje za „nejvíc pro-life prezident v historii“ jmenoval soudce, kteří před dvěma lety zrušili rozsudek ve věci Roe. V poslední době se však přiklonil k ponechání potratů na jednotlivých státech USA a dokonce se zmínil o podpoře „reprodukčních práv“ žen.

V sázce jsou voliči, kteří odmítají demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou a důraz její kampaně na ochranu práva na potrat. Liz Wheelerová, konzervativní politická komentátorka, napsala, že „odmítnutí hlasovat pro Trumpa znamená hlasovat pro Kamalu Harrisovou, nejhrozivější propotratovou političku v naší zemi“.

Mezi nejhlasitější kritiky Roseové patřila konzervativní komentátorka Ashley St. Clairová, která téměř milionu svých příznivců na X sdělila, že je „zlé“, když se Roseová snaží zmást pro-life voliče „v nejdůslednějších volbách v dějinách USA“.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 3. září 2024 Foto: Wikimedia Commons – Donald Trump

Tags: ,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář