Oklahoma nařídila státním učitelům, aby vyučovali z Bible, nic se ale nestalo

Oklahoma City – Šéf oklahomských státních škol Ryan Walters v červnu nařídil všem učitelům, že musejí vyučovat z bible. V tomto americkém státě mezitím začal nový školní rok, nové nařízení se ale v osnovách a vyučovacích plánech nijak neprojevilo, napsal dnes portál deníku The New York Times (NYT).

„Jsme neskonale hrdí na to, že jsme prvním státem v zemi, který vrátil Bibli zpět do školních tříd,“ prohlásil v červnu Walters, který je rovněž zástupcem republikánů. Jeho vyhláška o povinné výuce z knihy, kterou křesťanství považuje za posvátnou, nabyla účinnosti okamžitě.

SOUVISEJÍCÍAmerický stát Oklahoma nařizuje učitelům, aby dětem přednášeli z Bible

Walters tehdy ke svému nařízení uvedl, že od nového školního roku očekává jeho bezodkladné a přesné plnění. Kazatel Jackson Lahmeyer, který stojí v čele hnutí pastorů podporujících prezidentskou kandidaturu republikána Donalda Trumpa a který vyhlásil boj „ďábelským“ demokratům, Waltersovo rozhodnutí označil za zázrak.

The New York Times ale teď napsal, že ve státních školách prakticky žádné změny kvůli Bibli nenastaly. „Jen málo svědčí o tom, že by se přítomnost Bible proti minulému a předminulému roku nějak změnila. Vypadá to, že nebyly koupeny žádné Bible a že nebyly oznámeny jakékoli změny školních osnov,“ napsal newyorský list.

Někteří učitelé uvedli, že nedostali od svých zřizovatelů žádné instrukce, žádné nové materiály a také žádné informace o tom, že by měli učit jinak. Část regionálních zřizovatelů škol veřejně sdělila, že Waltersovo nařízení budou ignorovat a že osnovy měnit nebudou. Další pak uvedli, že nové nařízení stále prověřují.

Proti Waltersově postupu se už v červnu ohradily učitelské odbory, které nařízení označily za protizákonné a protiústavní. Ústava Spojených států totiž zakazuje státní moci zavádění zákonů, které by „uznávaly ustanovení náboženství“. Ústava státu Oklahoma jde ještě dál, když předepisuje, že žádné veřejné prostředky nesmějí být využívány ve prospěch „jakékoli sekty, církve, náboženské skupiny nebo systému vyznání“.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 22. srpna 2024 Foto: Wikimedia Comons

Tags: ,,

1 Komentář

  1. I kdyby se tak stalo bylo by to kontraproduktivní. Cesta k jedinému Bohu je musí být cestou svobodné vůle a touhou boha poznat. Pokud tomu tak není plodí se akorát nesmyslné narativy o bohu :))).

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář