Vláda by podle senátního výboru měla nechat prověřit pravoslavné církve v ČR

Praha – Vláda by měla podle senátního výboru pro bezpečnost pověřit zpravodajské služby, aby prověřily hrozbu zneužití pravoslavných církví v ČR pro ruské vlivové operace. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) by měl navíc přezkoumat, zda Ruská pravoslavná církev v ČR a Pravoslavná církev v českých zemích působí v souladu se zákonem a podmínkami registrace, případně navrhnout její zrušení. Předloni po začátku ruské agrese vůči Ukrajině ministerstvo důvody k odebrání registrace neshledalo. Novinářům to po jednání výboru řekl jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý).

„Svoboda vyznání a sdružování nemá být zneužívána pro nelegitimní vlivové působení nepřátelské cizí moci. Jsme přesvědčeni, že je nežádoucí, aby Ruská pravoslavná církev v České republice nebo Pravoslavná církev v českých zemích byly zneužity pro vlivové působení ze strany Ruské federace proti zájmům České republiky,“ uvedl Fischer. Pokud platné předpisy neumožňují státu reagovat na ohrožení bezpečnosti zneužíváním církví, měla by vláda navrhnout novelu, která by potřebné pravomoci státu dala, obdobně jako v případě spolků nebo politických stran.

SOUVISEJÍCÍRuský pravoslavný duchovní Liščenjuk musí opustit Česko

Předseda výboru připomenul, že Ruská pravoslavná církev v ČR je odnoží ruské pravoslavné církve moskevského patriarchátu, která je přímo provázaná s ruskou státní mocí. V čele této církve stojí patriarcha Kirill, kterého česká vláda zařadila na sankční seznam v dubnu 2023, protože ve svých veřejných vystoupeních poskytoval pro ruskou agresi proti Ukrajině náboženské ospravedlnění. České úřady zrušily povolení k pobytu ruskému pravoslavnému duchovnímu Nikolaji Liščenjukovi, neboť podle dostupných informací s podporou ruských úřadů vytvořil vlivovou strukturu s cílem podpory separatistických tendencí v zemích Evropské unie. „Ruskou pravoslavnou církev moskevského patriarchátu nepovažuji za církev a její představitele za duchovní. Jde o součást kremelské represivní mašinerie, která se podílí na vlivových operacích Ruska,“ uvedl k tomu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Pravoslavná církev v českých zemích je podle výboru sice nezávislá na ruské pravoslavné církvi a má druhý nejvyšší počet věřících v Česku, jejichž počet narostl o věřící uprchlíky z Ukrajiny. Od roku 2014 se ale dostává pod stále významnější vliv osob napojených na ruské mocenské struktury. „Okolnosti, za nichž proběhlo shromáždění této církve 27. června tohoto roku v chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, mohou podle přítomných vzbuzovat obavy o legitimitu ve vztahu k volbě představitelů i k nakládání s majetkem,“ uvedl Fischer. Podle něj dochází k nesrovnalostem například na Olšanských hřbitovech, kde se zneužívá prostor jedné významné pravoslavné kaple k dalším účelům. Připomenul, že stát v rámci restitucí vyplatil Pravoslavné církvi v českých zemích 1,2 miliardy korun.

Vláda by podle výboru měla pověřit také ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby zabezpečil, že policie věnuje veškerou pozornost odhalování a vyšetřování případné trestné činnosti ze strany příslušníků Ruské pravoslavné církve v České republice a Pravoslavné církve v českých zemích.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 20. srpna 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,

1 Komentář

  1. No jen čekám kdy ukrajinská pravoslavná církev vyhlásí křížovou výpravu na ruskou pravoslavnou a pak i naopak. Vypadá to že se na lep chytli i naši aktivisté… Ale je fakt že i CIA má hodně agentů ukryto v církvi takže je to prověření v pořádku. Takovej jeden českej kněz toho bych typl přímo na agenta toho rohatého 🙂 ale ten je chráněn cennými kovy od spolku milovníku dětí.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář