Odkaz Erica Liddella je i po 100 letech stále aktuální

Eric Liddell nastoupil do finále běhu na 400 metrů. Když před sto lety v teplém pátečním večeru v Paříži zazněl výstřel ze startovní pistole a skotský běžec odstartoval z vnější dráhy, zaplnilo stadion více než 6 000 platících diváků.

O 47,6 sekundy později Liddell vytvořil nový světový rekord a zanechal své soupeře v úžasu a své fanoušky, kteří se snažili pochopit, čeho byli právě svědky.

SOUVISEJÍCÍ – Během letošní olympiády se modlete za pronásledované křesťany 

Magazín Christianity Today píše, že Liddellův sprint na olympijských hrách v Paříži v roce 1924 je v dějinách křesťanských sportovců ikonickou událostí, a to nejen proto, co se stalo na trati. Liddell nastoupil do závodu na 400 metrů až poté, co se dozvěděl, že rozběhy jeho nejlepší olympijské disciplíny, běhu na 100 metrů, připadnou na neděli. Z tohoto závodu odstoupil, protože se držel svého křesťanského přesvědčení o dodržování dne odpočinku. 

Sport je pro nás důležitý z velké části díky příběhům, které mu dávají význam. Liddellův výkon z roku 1924 přetrvává, protože byl zachycen ve vyprávění o tom, co znamená být křesťanským sportovcem, a tím i o tom, co znamená být křesťanem v měnícím se světě.

Magazín Christianity Today připomíná, že jeho příběh inspiroval v roce 1982 oscarový film Ohnivé vozy, který jeho úspěchy znovu vynesl do centra pozornosti a vedl k četným inspirativním životopisům zaměřeným na jeho křesťanský odkaz.

Letos v létě se do Paříže vrací olympijské hry a Liddellovo jméno je součástí oslav stého výročí. Křesťanské organizace ve Skotsku a Francii pořádají různé akce. Stadion, na kterém závodil, byl pro hry v roce 2024 zrekonstruován a je na něm umístěna pamětní deska na jeho počest. Jeho příběh nás má stále co učit, ať už jsme křesťanští sportovci, nebo se díváme z tribuny.

Liddell, syn misionářů, se narodil v Číně, ale většinu dětství strávil v internátní škole v Londýně. Byl formován britskou evangelikální tradicí, osvojil si návyky modlit se, číst Bibli a další způsoby praktikování víry. Měl také nadání pro sport, ragby a atletiku. Jeho hlavní zbraní však byla rychlost. 

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 2. srpna 2024 Foto: Wikimedia Commons – Eric Lidell

Tags: ,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář