Během letošní olympiády se modlete za pronásledované křesťany 

V roce 2024, kdy se pohledy mnoha lidí upírají k Paříži, kde byly zahájeny letní olympijské hry – se sejdou nejlepší sportovci z 206 zemí celého světa, aby předvedli své sportovní dovednosti a soutěživého ducha.

Připojujeme se k oslavě toho dobrého, čeho mezinárodní sportovní akce, jako jsou olympijské hry, dosahují tím, že spojují lidi z různých národů a kultur. Země, které jsou ve vzájemných konfliktech, je v mírovém soupeření odkládají stranou a připomínají nám naši společnou lidskost bez ohledu na původ.

SOUVISEJÍCÍPořadatelé OH se omluvili za scénu evokující obraz Poslední večeře s drag queens

Jako křesťané se z tohoto smýšlení můžeme hodně naučit. Koneckonců věříme, že každý člověk je stvořen k obrazu Božímu. Olympijské hry jsou dobrou připomínkou toho, že bychom měli uznávat Boží lásku ke každému člověku a že bychom si soutěžících měli vážit spíše pro to, kým jsou jako jednotlivci, než pro to, jaký národ případně reprezentují.

Z letošních letních her bychom si však měli odnést nejen toto poučení.

Na olympijských hrách v Paříži soutěží všech 50 zemí, které jsou na seznamu Open Doors 2024 World Watch List – každoročním žebříčku 50 míst, kde je nejtěžší následovat Ježíše – a také tým uprchlíků. Zatímco si užíváme přehlídku sportovní dokonalosti a vzrušující soutěže, musíme být pozorní také k tomu, co se děje s Božím lidem po celém světě.

Jedním z nejoblíbenějších sportů v Egyptě je například fotbal a mužský tým bude za svou zemi bojovat na letních olympijských hrách. A přestože 9 % obyvatel Egypta tvoří křesťané, fotbal na nejvyšší úrovni nehraje žádný křesťan – mnozí se domnívají, že je to proto, že v mnoha částech Egypta jsou křesťané znevažováni a diskriminováni.

V olympijském týmu Sýrie je i jezdec Amre Hamcho, který se spolu se svou rodinou stal terčem mezinárodních sankcí kvůli spolupráci s tamní vládou. Je to důležitá připomínka násilí a nestability, které ovlivnily životy mnoha lidí v Sýrii, například útoky ISIS proti syrským křesťanům. Ti nadále pracují na obnově a rekonstrukci, přičemž zemětřesení v roce 2023 tyto problémy ještě umocnilo. Ačkoli Hamcho není osobně zodpovědný za utrpení křesťanů, jeho přítomnost na olympijských hrách by nás měla přimět k tomu, abychom si připomněli bolestná desetiletí, která Ježíšovi následovníci v jeho zemi zažili.

SOUVISEJÍCÍ – Speciální vydání Nového zákona pro olympijské hry v Paříži

Další země, jako je Súdán, Demokratická republika Kongo, Myanmar a Jemen, vysílají sportovce a zároveň se potýkají s obrovskou nestabilitou. Politické nepokoje a konflikty podněcují násilí ve všech těchto zemích.

Ano, bylo by mnohem snazší se na letošní olympijské hry jednoduše naladit a užít si je, aniž bychom mysleli na naše bratry a sestry, kteří trpí v mnoha zemích, jež vyslaly své sportovce na olympiádu. Ještě horší by bylo sledovat tuto sportovní události a zoufat si, že se nic nezmění.

Ať jsou letošní letní olympijské hry naopak časem, kdy se můžeme modlit.

Chci vás vyzvat, abyste pozvedli pronásledované věřící žijící v zemích, které reprezentují sportovci letošních letních olympijských her. Až uvidíte člena týmu ze Severní Koreje soutěžit ve skocích do vody, modlete se za něj a za křesťany žijící v Severní Koreji, kteří riskují své životy, aby následovali Ježíše. Když sledujete boxera z Nigérie, modlete se za tohoto sportovce a za křesťany, kteří jsou v Nigérii násilně napadáni. Pokaždé, když uvidíte závodníka z některé ze zemí, kde se za víru platí ta nejvyšší cena, věnujte chvíli času a požádejte Boha, aby byl svému lidu nablízku.

Jako křesťané věříme v moc modlitby, která dokáže věci měnit. Ve svém prvním dopise Timoteovi Pavel píše: „Naléhavě tedy žádám, aby se především konaly prosby, modlitby, přímluvy a díkůvzdání za všechny lidi – za krále a všechny, kdo mají moc, abychom žili pokojně a tiše ve vší zbožnosti a svatosti“ (v. 1-2).

Taková je pravda: Všude na světě chce Boží lid žít pokojným životem a beze strachu hlásat pravdu evangelia. Ale pro lidi v mnoha zemích, které se účastní letošních letních olympijských her, to prostě není možné.

Musíme se modlit!

Proto vás prosím, až si budete užívat olympijské hry v Paříži a fandit soutěžícím, najděte si při každé akci nebo v každém dni čas na cílenou modlitbu za křesťany, kteří sdílejí vaši víru, ale ne svobodu. 

Ryan Brown působí jako prezident a generální ředitel americké pobočky Open Doors, jedné z 25 národních základen Open Doors International (ODI) po celém světě. Organizace Open Doors byla založena v roce 1955 a od té doby slouží pronásledovaným křesťanům ve více než 70 zemích a je známá svým každoročním žebříčkem World Watch List, který představuje 50 zemí, v nichž křesťané čelí nejextrémnějšímu pronásledování.

Zdroj: The Christian Post Datum: 29. července 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,,,

1 Komentář

  1. Soucasne olympijske hry nespojuji ale bohuzel rozdeluji spolecnost a jsou zcela zpolitizovane. Olympijske hry se vysmivaji jedinemu Bohu a ukazuji dekadenci soucasneho sveta a taky kdo tomutu svetu docasne vladne. Je zajimave kolik sportovcu se prohlasuje za verici ale pritom se ucastni teto nehoraznosti. Pravy nasledovnik by odmitl ucast na teto ohavnosti…po shlednuti toho ritualu. Presne jak je psano ne kazdy kdo mi rika pane. Clanek vyzyva k modleni se behem olympiady … povazuju to za naproste rouhani…tato olympiada je v podruci Satana. Modlitba by pak mela stejnou …silu ..jako midleni se k sosce Baala. Pravi naslednici Jezise by meli olympiadu tvrde odsoudit a bojkotovat.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář