Heřmanův Městec obnoví cestu s alejí u kaple svatého Kříže

Heřmanův Městec – Heřmanův Městec na Chrudimsku plánuje do příštího roku obnovit cestu s alejí u kaple svatého Kříže. Je prvním místem, které lidé vidí, kdy přijíždějí do města od Chrudimi. ČTK to řekl starosta Aleš Jiroutek (Patrioti Heřmanova Městce).

„Pracujeme na tom, máme studii. Příští rok na podzim slavíme výročí 700 let města, bude to jedna z akcí, kterou se budeme prezentovat. Dneska tam jsou na chodníku krátery, všichni musí dávat pozor, aby se jim něco nestalo,“ řekl starosta.

SOUVISEJÍCÍKolín zvažuje, že originální křížovou cestu na kopci Vinice vybuduje ze sbírky

Pěší cesta ke kapličce se má stát jednou z dominant města. Radnice plánuje obnovu aleje a výsadbu cibulovin u hlavní silnice. Stavební firma opraví a rozšíří chodník tím, že zmenší předzahrádku domova pro seniory.

„Posunutím oplocení, které je v havarijním stavu a stejně by se muselo opravit, zbourat a znovu vyzdít, vznikne prostor pro umístění laviček. Součástí úprav bude i oprava chodníku až po vstup do areálu přírodního parku Bažantnice,“ řekl starosta.

Kaple je restaurovaná a obnovu nepotřebuje. Večer bude mít slavnostní nasvícení. Noční světlo blízkému domovu pro seniory podle starosty vadit nebude. Stavební práce by měly začít ještě letos, dodal.

Původně barokní kaple se dochovala v přestavěné podobě v historizujícím stylu, její opravy se uskutečnily v druhé polovině 19. století. Na průčelí jsou dva terakotové reliéfní vrchnostenské erby, které odkazují na majitele panství, kterými byli v barokní době Šporkové. Kaple stojí na okraji města na příjezdu od Chrudimi. Je protějškem raně barokní kaple svatého Jiří, která stojí na opačném konic města u silnice na Čáslav.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 27. července 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář