Arcidiecézní charita Olomouc představuje na Velehradě Tříkrálovou sbírku

Velehrad – Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) představuje na velehradských cyrilometodějských slavnostech svou činnost. Hlavním tématem letošní prezentace je Tříkrálová sbírka, která v roce 2000 vznikla v olomoucké arcidiecézi. Ve velkém stanu charity jsou fotografie z Tříkrálové sbírky i informace o ní, nechybí zavěšené papírové korunky či fotokoutek, ve kterém se návštěvníci mohou obléci do tříkrálových kostýmů a vyfotit se. Tříkrálová sbírka je aktivita, která přinesla za 25 let velké dobro, řekl ČTK a Českému rozhlasu ředitel ACHO Václav Keprt.

„Není to jen o sbírání peněz. Lidé vycházejí obdarovat, potěšit lidi, zakoledovat, požehnat dveře. Přicházíme obdarovat a při té příležitosti dáváme možnost podílet se na charitním díle,“ uvedl Keprt. V Česku se podle něj dosud v Tříkrálové sbírce vybraly při koledování dvě miliardy korun, a olomoucké arcidiecézi 550 milionů korun. „Pomoženo bylo desítkám tisíc lidí, podpořeny byly stovky projektů v Česku i zahraničí,“ uvedl ředitel.

SOUVISEJÍCÍ Česko si připomíná slovanské věrozvěsty, na Velehradě bude slavnostní poutní mše

První Tříkrálová sbírka se z podnětu tehdy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera konala v roce 2000, ale jen na území olomoucké arcidiecéze. Od roku 2001 se rozšířila ve všech diecézích republiky. Letošní Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla rekordních 40,9 milionu korun.

V charitním stanu se představuje také pomoc Charity na Ukrajině. Pumpa s tekoucí vodou upozorňuje na projekt podporující hloubení studní na pitnou vodu na východní Ukrajině. Lidé tam kvůli infrastruktuře poškozené válkou nemají v domácnostech tekoucí vodu. „Zatím je 11 vrtů, další čtyři jsou v procesu a dalších šest, pokud se nám podaří vybrat finanční prostředky, plánujeme,“ uvedla koordinátorka pomoci na Ukrajině Kateřina Biolková. Ceny vrtů se zvyšují, vyhloubení jednoho vrtu i s filtrační stanicí vyjde na půl milionu až milion korun.

Charita na Ukrajině pomáhá přes 30 let, podporuje dětské domovy, prostřednictvím tamních charit lidi bez domova, různé nadační fondy, dává materiální pomoc či stravu dětem. V zimě na přelomu let 2022 a 2023 směřovalo na Ukrajinu přes 600 elektrických generátorů a 1500 plynových kamen.

Autor: ČTK Datum: 6. července 2024 Foto: Třikralovasbirka.cz – ilustrační

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář