V Německu loni prudce vzrostl počet případů antisemitismu

Berlín – V Německu v loňském roce prudce vzrostl počet případů antisemitismu, meziročně o 83 procent. Dnes to v Berlíně při představování výroční zprávy prohlásila Bianca Loyová ze střediska RIAS, které antisemitské nálady v zemi sleduje. Loyová řekla, že dramatický nárůst incidentů vzrostl loni po 7. říjnu poté, co palestinské teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael.

„Musíme si říci, že říjnový masakr motivuje lidi v Německu chovat se antisemitsky,“ řekla Loyová. Za celý loňský rok středisko RIAS zaznamenalo 4782 antisemitských incidentů. „To bylo o 83 procent více než v roce 2022,“ řekla představitelka střediska. „Polovina z těchto incidentů se stala po 7. říjnu,“ dodala.

SOUVISEJÍCÍ – Německé úřady zatkly 18letého mladíka podezřelého z plánování útoku na synagogu

Statistika podle Loyové jasně ukazuje na to, že přelomem byl říjnový teroristický útok Hamásu na izraelské civilisty, protože od ledna do září středisko zachytilo 215 případů měsíčně. „Jen v říjnu jich ale bylo asi 1200. A od 7. října do konce roku se stalo více antisemitských incidentů než za celý rok 2022,“ poznamenala. Za rok 2022 ohlásil RIAS 2616 případů.

Šéf střediska RIAS Benjamin Steinitz na úvod tiskové konference řekl, že výpady proti židovské populaci v Německu ohrožují samotnou podstatu toho, že v Německu se každý může spolehnout na základní práva, svobody a bezpečnost. Varoval také před normalizací antisemitismu v zemi. „Žít otevřeně židovský život v Německu je po 7. říjnu výrazně těžší,“ dodal.

Říjnový útok Hamásu na Izrael, při kterém radikálové zabili 1200 lidí, především civilistů, a dalších asi 250 odvlekli do palestinského Pásma Gazy jako rukojmí, přerostl ve válku. Při izraelské ofenzivě v Gaze zemřelo podle úřadů ovládaných Hamásem přes 37.600 Palestinců, většinou civilistů, a dalších víc než 86.000 tamních obyvatel utrpělo zranění.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 25. června 2024 Foto: Pixabay – ilustrační

Tags: ,,

1 Komentář

  1. No to budou ti ultrapravicový extrémisti, asi?
    Ale i protimuslimské nálady, to úřady musí stíhat a také přísně stíhají. Ošklivá slova na adresu „národních hostů“ přivedou takové pomlouvače do žaláře:
    .https://www.islamizace.cz/Articles/2987-sexualni-nasilniky-imigrantskeho-puvodu-urady-chrani-pred-nadavkami-rodilych-nemcu.aspx
    .https://civilek.info/en/2024/06/24/on-wine-is-the-german-nore-calling-the-eroszatevo-migrant-dishonest/

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář