Noc kostelů zpřístupní v olomoucké arcidiecézi přes 180 církevních objektů

Olomouc – Přes 180 objektů v olomoucké arcidiecézi se v pátek připojí k celorepublikové Noci kostelů. Patřit mezi ně budou nejen kostely, ale i kaple či modlitebny, do některých z míst budou moci zájemci nahlédnout poprvé, sdělil ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Zpřístupnění církevních objektů bude na řadě míst doprovázet také kulturní program.

Slavnostní zahájení Noci kostelů v arcidiecézi se uskuteční ve sboru Církve bratrské v Mariánské ulici v Olomouci od 17:00. „Noc kostelů je příležitost prozkoumat duchovní i kulturní dědictví naší země i regionu a setkávat se napříč generacemi a vyznáními,“ uvedl diecézní koordinátor akce David Mikša.

SOUVISEJÍCÍV ostravsko-opavské diecézi bude na Noc kostelů otevřeno 144 svatostánků

Návštěvníci budou moci poprvé zavítat například do kostela v Medlově na Uničovsku, otevřeny budou také kaple v Hranicích, Olomouci-Nedvězí nebo Šternberku, ale i hranická synagoga nebo prostějovská adventistická modlitebna. Přehled všech přihlášených kostelů najdou zájemci na webuakce, kde je možné také zjistit nejbližší otevřené kostely a jejich program pomocí interaktivní mapy, doplnil Mikša.

Na řadě míst čeká zájemce i program, dospělí mohou například zajít na degustaci mešního vína, chybět nebudou ani divadelní představení jako například v Dřevohosticích na Přerovsku, hudební vystoupení, výstup na věž nebo komentované prohlídky. Například v modlitebně Církve bratrské, kde bude v Olomouci letošní ročník zahájen, se budou do 22:45 předčítat texty z Janova evangelia doprovázených hudbou, v odsvěceném Červeném kostele chystá v pátek Pěvecký sbor Nota Bene Prostějov tři hudební vstupy.

Při letošní Noci kostelů, jejímž ústředním motivem je téma Srdce, se 7. června otevře v Česku 1757 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí spravovaných křesťanskými církvemi. Noc kostelů, která se letos koná pošestnácté, široké veřejnosti každoročně zpřístupňuje místa, která se otevírají výjimečně nebo slouží pouze k bohoslužbám. Loni příležitost k návštěvě chrámů využilo 454.000 lidí, před pandemií covidu-19 to bylo bezmála půl milionu.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 5. června 2024 Foto: Pixabay – ilustrační

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář