Noc kostelů v Česku otevře 7. června přes 1750 kostelů a modliteben

Praha – Při Noci kostelů se 7. června otevře 1757 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí spravovaných křesťanskými církvemi. Na území Prahy bude možné vstoupit do 159 kostelů. Noc kostelů široké veřejnosti každoročně zpřístupňuje místa, která se otevírají výjimečně nebo slouží pouze k bohoslužbám. V kostelích k tomu farnosti a církevní sbory připravují koncerty, přednášky nebo výstavy. Arcibiskupství pražské o tom informovalo na svém webu. Loni příležitost k návštěvě chrámů využilo 454.000 lidí, před pandemií covidu-19 to bylo bezmála půl milionu.

Šestnáctý ročník se na území Arcidiecéze pražské odehraje na 371 místech a z toho 11 kostelů se zapojí poprvé. Mezi poprvé připojenými je kaple Poslanecké sněmovny ve Šternberském paláci nebo kostel v Nesvačilech, odkud pochází vzácná gotická pieta, která je dnes uložena v Národní galerii. Otevřené kostely mnohdy doplní kulturní program, na území Arcidiecéze pražské zazní více než dvě stovky hudebních vystoupení, chystají se dílny pro děti, výstavy, přednášky a diskuse. Noc kostelů letos také poprvé nabídne lanové aktivity nebo skládání z Lega.

SOUVISEJÍCÍNa Vysočině se při červnové Noci kostel otevře přes 90 duchovních staveb

Tématem letošního ročníku Noci kostelů je srdce. „Ať v umění či v pohledu na prožívání víry nebo způsobu přemýšlení o světě je víra spojena velmi úzce se srdcem. Na to reaguje například výstava dětských výrobků na téma srdce v kostele svatého Stanislava na Mořině v blízkosti Karlštejna a mnoho dalších míst,“ uvedlo arcibiskupství.

V Arcidiecézi pražské se například otevře jeden z nejstarších kostelů v Praze sv. Vavřinec v Jinonicích nebo čistě barokní kostel sv. Rocha spojený s Olšanskými hřbitovy. Veřejnosti se zpřístupní i Chrám Nejsvětější Trojice ve Smečně s nejstaršími varhanami ve střední Evropě nebo kostel Narození Panny Marie v Radějovicích-Oleškách, kde byly objeveny malby ze 14. století.

Celkově farnosti a dobrovolníci připravili přes 6500 programových bodů, na území Arcidiecéze pražské je to 1600 programů. Zahrnují od prostého otevření kostela, přes možnost slyšet výklad o historii od průvodců, až po koncerty, přednášky odborníků či divadelní představení. Kromě souborů ze základních uměleckých škol vystoupí například písničkář Oldřich Janota v kostele sv. Štěpána v obci Pavlíkov nebo Jaroslav Hutka v nymburském Husově sboru.

Při Noci kostelů je večer a v noci možné nejen vstoupit do stovek prostor, které běžně slouží bohoslužbám, ale také potkat členy místní církevní komunity, získat informace o daném místě a životě v něm. Program zájemci najdou na webu www.nockostelu.cz nebo v mobilní aplikaci Noc kostelů.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 30. května 2024 Foto: nockostelu.cz

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář