Průzkum ukázal, že v Německu čtou Bibli pravidelně jen evangelikální křesťané

Olaf Scholz má možná pravdu, když říká, že je jedním z mála Němců, kteří přečetli celou Bibli od Genesis po Zjevení. Kancléř možná také podává přesný obraz společnosti, když říká, že víra je jeho soukromá záležitost, o které raději na veřejnosti nemluví.

Z nového průzkumu, který v Německu provedla společnost Insa-Consulere pro agenturu Idea, vyplývá, že 68 % obyvatel „nikdy nečetlo Bibli“ (78 % ve východním Německu, 66 % v západním Německu). Dalších 15 % odpovědělo, že možná někdy v posledních měsících Bibli četlo.

SOUVISEJÍCÍ Studie ukázala, že mezi mladými Brity dochází k duchovnímu probuzení 

Portál Evangelical Focus píše, že podle průzkumu provedeného v květnu 2024 představují ti, kteří čtou Bibli denně, 5 % Němců, zatímco další 4 % uvádějí, že čtou Písmo zhruba jednou týdně.

Tyto údaje jsou o něco pozitivnější než údaje z hloubkového výzkumu Lipské univerzity zveřejněného v roce 2023, který dospěl k závěru, že více než polovina Němců sice vlastní Bibli, ale pouze 1,6 % ji čte každý den. Tato zpráva rovněž zdůraznila „překvapivě nízké užívání mezi protestanty a katolíky“ v zemi, která stála u zrodu protestantské reformace.

Nejvíce se o Bibli zajímají mladí lidé

Věkovou skupinou, která v průzkumu Insa-Consulere odpověděla nejpozitivněji na otázku, zda čte Bibli každý den, byli lidé ve věku 18 až 29 let: 11 % ji čte denně a 8 % týdně. O něco více než polovina (56 %) uvedla, že ji nečte nikdy.

Tento trend vyššího zájmu o křesťanskou víru u mladších generací se objevil i v dalších nedávných statistikách v Německu. Výzkumy mezi generací Z (narozenou po roce 1997) navíc poukazují na nárůst modliteb a návštěvnosti kostela v zemích, jako je Francie, Velká Británie, Nizozemsko a Maďarsko. Ve Finsku se počet mladých mužů, kteří chodí do kostela, za méně než deset let více než zdvojnásobil.

Katolíci a protestanti versus evangelikálové

Průzkum Insa-Consulere o Německu nicméně ukazuje, že 61 % katolíků přiznává, že nikdy nečte Bibli (velmi blízko obecnému průměru). Těch, kteří se označují za protestanty hlavní linie a kteří tvrdí, že Písmo nikdy neotevřou, je 57 %.

Odpovědi se výrazně liší pouze u respondentů, kteří se sami identifikují jako svobodní evangelikální křesťané. Mezi nimi pouze 15 % tvrdí, že „nikdy nečtou Bibli“, zatímco více než třetina uvádí, že Bibli čte každý den. Dalších 20 % uvádí, že tak činí jednou týdně.

Průzkum, v němž bylo dotázáno více než 2 000 dospělých, také zjistil, že voliči tradičních středopravých a středolevých stran čtou Bibli o něco více než voliči stran, které se nacházejí spíše na krajních částech politického spektra.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 30. května 2024 Foto: Wikimedia Commons – Martin Luther

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář