Křesťané a Židé se v Česku spojí na festivalu proti násilí a útlaku vykonávaném ve jménu náboženství

PRAHA – Vůbec poprvé proběhne dne 28. listopadu v České republice Červená středa (#RedWednesday), celostátní kampaň na podporu pronásledovaných pro víru a svobodu. Červeným světlem budou letos poprvé nasvíceny některé veřejné budovy, chystají se přednášky, modlitby, happeningy v různých částech ČR.

Hlavní program proběhne v Praze a jeho součástí bude například unikátní křesťansko-židovská modlitba za pronásledované z důvodu víry a svědomí, která proběhne za účasti rabína Rona Hoffberga z USA, kardinála Dominika Duky a předsedy Ekumenické rady církví Daniela Ženatého. Průvod s červenými svíčkami se pak odebere od Karolína kolem červeně nasvíceného katolického kostela sv. Havla, husitského kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a Staronové synagogy.

„Červená středa (#RedWednesday) je den, kdy chceme společně upozornit ve veřejném prostoru na pronásledované pro víru. Symbolem akce je červené světlo jako barva krve mučedníků – budou tedy červeně nasvícené budovy, účastníci mohou zapálit červené svíčky,” přibližuje první ročník akce, která se zrodila ve Velké Británii, generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Hlavní část programu se uskuteční ve středu odpoledne v Praze, připojí se i organizátoři v Olomouci, Liberci, Koclířově, na Velehradě, v Příchovicích či Bojanově (okr. Chrudim) a evangelíci z Velkého Meziříčí a Daňkovic; bez pochyby se ještě přidají i další zájemci. Organizátory aktivit jsou zájemci z řad různých církví a náboženských společností působících v ČR; akce jsou většinou určeny pro širokou veřejnost.

Program Praha

  1. Konference Úloha náboženství a církví ve společnosti
    (Malá aula Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1)
    15.00-17.00
    V rámci programu proběhne představení nové Zprávy o náboženské svobodě (2018) organizace Církev v nouzi, která je základním zdrojem pro téma pronásledování.

    B.      Unikátní křesťansko-židovská modlitba za pronásledované z důvodů víry a svědomí
    (Velká aula Karolina; za účasti rabína Rona Hoffberga z USA, kardinála Dominika Duky a předsedy Ekumenické rady církví Daniela Ženatého)
    17.30
    C.      Průvod s červenými svíčkami centrm Prahy spojený s nasvícením budov zahájí biskup Václav Malý (před Karolinem)
    18.00
    (následná trasa povede kolem červeně nasvícených budov: katolický kostel sv. Havla – husitský kostel sv. Mikuláše na Staroměstském nám. – Staronová synagoga)

 

Zdroj: ztis.cz  Foto: Facebook

 

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář