Ultraordoxní Židé v Jeruzalémě protestují proti odvodům do armády

 

JERUZALÉM – Stovky ultraortodoxních Židů v pondělí 23. října zablokovaly hlavní vjezd do Jeruzaléma z Tel Avivu a další místa hlavního města. Jednalo se o další z řady protestů proti povinným odvodům do armády, k nimž docházelo i minulý týden a během nichž bylo zatčeno 120 osob. V pondělí chtěli ultraortodoxní Židé demonstrovat přímo před budovou Knesetu, ale policie jim v tom zabránila, proto se přesunuli na jiná místa. Při rozhánění demonstrace policisté užili slzný plyn a zatkli deset protestujících. Kromě zablokování dálnice na kraji města demonstranti také rozbili okna autobusu a narušili jízdu městské tramvaje.

Stupňující se napětí mezi ultraortodoxními Izraelci a policií ilustrují výhrůžky pořadatelů demonstrace, že „kroky namířené proti nám se stupňují a naše reakce tomu bude odpovídat“, a současně videozáběry z demonstrace minulý týden, které údajně ukazují užití nadměrné síly ze strany policie, například policistu, který se rozběhl do davu demonstrantů se zbraní v ruce a vyhrožoval jim, že bude střílet. Na pondělní demonstraci se skandovaly i hesla jako: „Raději zemřeme, než bychom narukovali.“

Reklama

 

Protesty proti odvodům do armády začaly minulý týden poté, co byli zatčeni dva studenti ješivy za to, že se nedostavili k vojenským odvodům. Letos zrušil izraelský Nejvyšší soud zákon, který umožňoval studentům ješiv – tedy fakticky většině mladých mužů z ultraortodoxního prostředí – zařídit si výjimku ze všeobecné povinné branné služby, a to s odůvodněním, že uvedený zákon jde proti zásadě rovnoprávnosti. Toto rozhodnutí soudu by jako precedens znamenalo, že by studenti ješiv mohli být k nastoupení vojenské služby přinuceni, což je z politického hlediska ožehavá otázka.

Platnost rozsudku byla nicméně odložena o rok, s tím, že se očekává připravení nové legislativy. Je pravděpodobné, že si ortodoxní strany v izraelské vládní koalici vymohou pokračování této výjimky udílené ultraortodoxním studentům ješiv. Celospolečenská debata o této otázce budí mnoho emocí na všech stranách. Zatímco sekulárním Izraelcům vadí nespravedlivé rozložení břemene, kdy je to jen část občanů, kteří s nasazením vlastního života chrání stát, ultraortodoxní Židé vojenskou službu obvykle odmítají, a to z různých důvodů: někteří proto, že neuznávají sekulární stát Izrael, který bez mesiáše neměl ani vzniknout, druzí třeba z obav, že budou mladíci vystaveni sekulárnímu způsobu života ostatních vojáků.

 

Zdroj a foto: ztis.cz 

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář