Belgický premiér zkritizoval papeže za sexuální zneužívání v církvi

Brusel – Belgický premiér Alexander De Croo dnes při návštěvě papeže Františka v Belgii zkritizoval katolickou církev za případy sexuálního zneužívání i za snahy o jejich ututlání. František je nyní na několikadenní návštěvě Belgie, De Croo svou kritiku pronesl v projevu na zámku Laeken, kde byl přítomen papež i belgická královská rodina. Podle odcházejícího šéfa belgické vlády by měla církev učinil „konkrétní kroky“ k vyrovnání se s minulostí a „upřednostnit zájmy obětí nad zájmy instituce“.

Agentura Reuters poznamenala, že premiérův projev byl jedním z nejostřejších, jaké kdy směrem k papežovi při jeho zahraničních cestách zazněly. Běžně jsou totiž dodržována nepsaná pravidla, že veškeré případné rozhořčení se dává najevo mimo veřejné projevy.

SOUVISEJÍCÍ Papež po nemoci opět promluvil k lidem, potvrdil cestu do Belgie a Lucemburska

„Dnes už jen slova nestačí. Potřebujeme také konkrétní kroky,“ prohlásil De Croo. „Oběti musí být vyslechnuty. Musí být středem zájmu. Mají právo na pravdu. Prohřešky je třeba uznat,“ dodal belgický premiér s tím, že má-li církev hledět do budoucnosti, musí čelit své minulosti.

Pravdou podle Reuters nicméně je, že silná slova použil ve své řeči i belgický král Philippe, který žádal, aby církev „neustále“ pracovala na odčinění svých zločinů a pomohla „obětem uzdravit se“. „Dětem bylo způsobeno hrozné utrpení, které si s sebou ponesou po zbytek života. Trvalo příliš dlouho, než jsme našli způsoby, jak se s touto nenahraditelnou újmou vypořádat,“ uvedl belgický král. Poznamenal ale rovněž, že papež již dříve „hroznou tragédii“ sexuálního zneužívání v církvi odsoudil a podnikl kroky k potírání těchto „ohavných činů“.

Papež tak učinil i dnes během svého projevu na zámku Laeken. Katolická církev se podle něj „musí stydět a žádat o odpuštění“ za sexuální násilí spáchané duchovními v Belgii na nezletilých. „Církev se musí snažit vyřešit tuto situaci s křesťanskou pokorou a udělat vše pro to, aby se to už neopakovalo,“ řekl papež během svého projevu před belgickými představiteli. Dodal rovněž, že je „zarmoucen“ tragédií nucených adopcí dětí odebraných jejich matkám, na kterých se mezi 50. a 70. lety v Belgii podílely i řádové sestry. Obětem se však neomluvil, poznamenal list The Brussels Times.

Vlnu pobouření vyvolal v minulosti v Belgii zejména případ biskupa Rogera Vangheluweho, který řídil diecézi v Bruggách a v minulosti se přiznal, že sexuálně zneužíval své synovce. Po přiznání musel opustit vedení diecéze, Vatikán mu však v roce 2012 umožnil odejít do důchodu bez dalšího trestu. Nadřízení biskupa se navíc snažili jeho činy zatajit. Kněžského stavu ho pak papež zbavil teprve až letos na jaře. Agentura AP poznamenala, že tehdy šlo o jasný krok s cílem získat si Belgičany na svou stranu před plánovanou nynější cestou.

V Belgii stráví papež tři dny, dnes by měl navštívit rovněž Katolickou univerzitu v Lovani, od jejíhož založení příští rok uplyne 600 let. Na programu má také setkání s 15 oběťmi sexuálního zneužívání v katolické církvi.

Návštěvu František zakončí v neděli na stadionu v Bruselu mší, které by se měli zúčastnit belgičtí katolíci i věřící z Německa, Francie nebo Nizozemska.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 27. září 2024 Foto: Wikimedia Commons

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář